Vi følger DFMS og ISUOG’s retningslinjer!

Hvad er 2D og 3D/4D-scanning?

English

Ved en 2D-scanning ses todimensionelle billeder af fosteret. 2D-scanning er meget velegnet til fosterdiagnostik, fordi man ser “ind” i kroppen. Vi starter alle scanninger med en 2D-scanning. Ved en 3D-scanning kan du se tredimensionelle billeder af fosterets egne unikke træk. 4D-scanning betyder, at man ser 3D-billeder i bevægelse, altså som en film. For eksempel kan du se dit foster gabe, smile, åbne øjnene eller putte fingrene i munden. Man kan lave 3D/4D igennem hele graviditeten. Fosteret får dog først lidt fedt i underhuden – og dermed sine personlige træk – i andet trimester. Efter uge 32 fortrænges fostervandet pga fosterets størrelse og billedkvaliteten forringes. Det allerbedste tidspunkt for 3D/4D-scanning er derfor mellem uge 27-29 (for tvillinger mellem uge 23-26), hvor der er mest fostervand rundt om fosteret og hovedet ikke står dybt i bækkenet endnu. Hvis du udelukkende ønsker at blive scannet for at se hvordan din baby ser ud, anbefaler vi derfor, at du booker tid i denne periode. Se eksempler på 3D og 4D her.

Hvad er ultralyd?

Ultralyd er højfrekvente lydbølger, som ikke kan opfanges af det menneskelige øre. Ved ultralydsundersøgelse af et foster, sætter man et lydhoved mod moderens mave. Lydbølgerne sendes nu ind mod fosteret hvorved der opstår et ekko, som kastes tilbage og opfanges af lydhovedet. Dette ekko omsættes til detaljerede billeder af foster og livmoder, som kan ses og analyseres på en skærm. Ved en doppler-undersøgelse kan man se blodgennemstrømningen i foster og navlestreng, og man kan måle modstanden i karrene. Det anses for ufarligt for den gravide og fosteret at foretage ultralydsundersøgelser. Vores holdning er dog, at man bør være trænet og erfaren for at foretage graviditetsscanninger, og det er alle ansatte i klinikken naturligvis!

2D, 3D og 4D scanning

Begrænsninger ved ultralydsundersøgelser

Der kan være tilfælde hvor fosteret ligger på en måde, så oversigten ikke er så god. Her kan du opleve, at den som foretager undersøgelsen skubber lidt til fosteret uden på din mave. Du kan også blive bedt om at rejse dig og bevæge dig lidt for at få fosteret til at skifte stilling. Fosteret ligger trygt omgivet af væv og fostervand og tager ikke skade af denne behandling.

Det er af stor betydning for billedkvaliteten, at der er fostervand foran den del af fosteret, som man vil undersøge. Hvis der er nedsat fostervandsmængde eller hvis fosteret ligger op ad livmodervæggen eller med ansigtet ned mod moderens ryg, kan oversigten være forringet. Det samme gælder hvis der er muskelknuder i livmodervæggen eller hvis moderen har et højt BMI. I de fleste tilfælde kan scanningen dog sagtens gennemføres alligevel!

Når man undersøger et foster med ultralyd, får man mange værdifulde oplysninger om vækst, helbred og eventuelle misdannelser. Ultralyd er dog aldrig en garanti for, at fosteret er hundrede procent raskt.

Hos Spire møder du kun FMF-certificerede sonografer. Vi tilbyder alle former for graviditetsscanning og vi har det nyeste udstyr, som sikrer optimal billedkvalitet ved alle scanninger. Vi er registrerede hos Styrelsen for Patientsikkerhed.

Cookie og persondatapolitik